Toplumsal Travmalarla Psikanalitik Çalışma Üzerine Söyleşiler

Psikanaliz Yazıları'nın Bireysel ve Toplumsal Travmalar I başlıklı 34. sayısında, Barış Özgen Şensoy ve İlker Özyıldırım tarafından hazırlanan, genel başlığı "Toplumsal Travmalarla Psikanalitik Çalışma Üzerine Söyleşiler" (s. 145-161) olan dört analistin beş soruya ayrı ayrı yanıtlarını içeren dört söyleşi yayınlanmıştı. 

 

Bu söyleşiler, aşağıdaki alıntıları içeren şu alt başlıkları ile sayıda yer almıştı:

 

Elda Abrevaya: "Olağanüstü hallerde de analist olarak çalışmaya devam edebilmeliyiz, yani ruhsal çerçeveyi her zaman sıkı tutabilmeliyiz."

 

Ayça Gürdal Küey: "Katlanılmaz olan ruhsal bilinçdışı travma ile çalışabilmek, son gerçek travmayı dinlemek paylaşmak ve anlamlandırmayı sağlıyordu. Ruhsallıkta bağları kurabilmek yaşam dürtüsünü harekete geçiriyordu."

 

Janine Puget: "Bizi hayrete düşüren şimdinin etkilerini fark etmemizi sağlayan dünyanın sıvı bir dünya olduğunu, hareket halinde olan kumlar üzerinde yaşadığımızı bilmeliyiz. Bu beklenmedik etkilere dayanabilmeliyiz."

 

Sverre Varvin: "İnsanların 'travması' yoktur; travmaya maruz kaldıktan sonra harekete geçen, zihinsel olarak hayatta kalma yolları olan ancak büyük acılar yaratan süreçler vardır."

 

İçinde bulunduğumuz koşullara dair de oldukça çağrışım ve ufuk açıcı olabileceğini düşündüğümüz söyleşileri, bu zor zamanlarda bir birlikte düşünme aralığı açabilmek umuduyla, bir dizi halinde sizlerle paylaşacağız.

 

Söyleşilere katkı sunanlara ve bize bu paylaşım olanağını yaratan Psikanaliz Yazıları Yayın Kurulu ve Bağlam Yayınları’na teşekkür ederiz.

 

İstanbul Psikanaliz Derneği

1. Söyleşiler I Sverre Varvin
2. Söyleşiler II Ayça Gürdal Küey
3. Söyleşiler III Janine Puget
4. Söyleşiler IV Elda Abrevaya