• Tarih : 07.06.2014

9. Sarah Nettleton - Serbest Çağrışım ve Yaratıcı Bilinçdışı

Bu yıl dokuzuncusunu düzenlediğimiz "Bir Konuk, Bir Kuram" etkinliğinde son yıllarda psikanalitik kuramda geliştirdiği bilinçdışı zihin modeli ile dikkatleri üzerine çeken  Christopher Bollas'ın öğretisi hakkında uzmanlaşmış bir analisti, Sarah Nettleton’ı konuk ediyoruz. Önce müzik öğrenimi gören ve uzun yıllar eşlikçi piyanist olarak çalışan Sarah Nettleton,Tavistock Kliniği’ndeki yüksek lisansından sonra İngiliz Psikoterapistler Derneği’nde eğitim almıştır. Psikanalist Nettleton halen bu derneğin eğitim komitesinin başkan yardımcısı ve İngiliz Psikanaliz Derneği’nin ve Uluslararası Psikanaliz Birliği’nin de üyesidir. Nettleton’un yazıları müzik ve ruhsal dünya üstünedir. Ele aldığı konulardan bazıları; Schubert’in ezgi dizisi Die Winterreise (Kış Yolculuğu);Samuel Beckett’in yapıtlarında insan sesi ile diğer seslerin etkileri; ses, yaratıcılık ve metafor arasındaki ilişki ve serbest çağrışımdır. İngiliz Bağımsız Okulu’nda Freud üzerine kuramsal dersler ve klinik seminerler veren Sarah Nettleton son on yıldır editörü de olduğu Christopher Bollas’ın çalışmaları üzerine uzmanlaşmıştır ve bu konuda İngiltere, Norveç, İsrail ve ABD’de seminerler düzenlemektedir. Sarah Nettleton “Bir konuk, Bir kuram” etkinliğinin sabah bölümündeki “Serbest Çağrışım ve Yaratıcı Bilinçdışı” adlı sunumunda Bollas’ın önerdiği bilinçdışı zihin modelinin Freud’un orijinal kavramındaki açılımını inceleyerek ve daha sonra hem analistin serbest çağrışımını kolaylaştırdığı ya da engellediği durumlar hem de hastanın olası dirençleri gibi teknik konulara değinecektir. Öğleden sonra ise seansta gelişen çağrışımsal süreci ayrıntılarıyla izlememizi sağlayacak bir klinik sunum yer alacaktır.

İstanbul Psikanaliz Derneği

Bir Konuk, Bir Kuram - 9

Sarah Nettleton

“Serbest Çağrışım ve Yaratıcı Bilinçdışı”