Psikanalize Giriş Konferansları Seminerleri 2023

Derneğimiz, “Psikanalize Giriş Konferansları" Seminerleri, psikanalitik kuramın temel yaklaşım ve ilkelerini ruh sağlığı alanından ve farklı disiplinlerden ilgililere, genel bir çerçeve içinde aktarmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu seminer dizisinde, Sigmund Freud'un, psikanalizi tanıtmak üzere 1916 ve 1917 yıllarında Viyana Üniversitesi'nde verdiği ve daha sonra Psikanalize Giriş Konferansları adı ile yayınlanan konferansları izlenecektir.

Freud, bu konferanslarda, kendine sanki dinleyiciler yerinden sorular sormuş, kuşkular bildirmiş, eleştiriler yöneltmiştir; ardı sıra bu sorular ve yorumlara yanıtlar üretmiş, karşılık vermiştir. Böylelikle, Konferanslar, tek kişilik bir sunum olmanın ötesinde imgesel bir karşılaşmaya dönüşmüştür.

Bu seminer dizisinin her oturumunda, bir (bazı oturumlarda birden fazla) konferansın okumasını gerçekleştirirken, aynı zamanda ilgili konferanstaki konu ve kavramların Freud'un farklı yapıtlarındaki izlerini süreceğiz. Seminer programı, Giriş Konferansları'nın ele alınmasının ardından, Freud'un kuramında daha sonra oluşan gelişmeleri de aktarmak üzere, Psikanalize Yeni Giriş Konferansları'ndan (1933), genel bir kuramsal özet niteliği taşıyan, üç konferansın okunması ile tamamlanacaktır. Program boyunca Konferanslar yanında ilgili başlıklarda ek kaynaklar da katılımcılarla ayrıca paylaşılacaktır.

Bu seminer dizisiyle, katılımcıların, psikanalitik kuramın temel kavram ve yaklaşımları ile ayrıntılı ve derinlikli biçimde ilişki kurmalarını ve Sigmund Freud'un Konferanslar'daki sesini duyumsamalarını amaçlamaktayız.

Ekli dosyada seminerlerle ilgili ayrıntılı programı ve kayıt bilgilerini bulabilirsiniz.
Katılımınız ve katkılarınız değerli olacaktır.

İyi çalışmalar,

İSTANBUL PSİKANALİZ DERNEĞİ

"Psikanalize Giriş Konferansları" Seminerleri -

PROGRAM (2023)

3 Şubat 2023: Giriş (1. Konferans)

Konuşmacı: İlker Özyıldırım Tartışmacı: Ferhan Özenen

10 Şubat 2023: Sürçmeler (2.-4. Konferanslar)

Konuşmacı: Selda Lüleci Tartışmacı: Peykan Gökalp

17 Şubat 2023: Düşler I (5.-8. Konferanslar)

Konuşmacı: Feramerz Ayadi Tartışmacı: Aslı Erkan

24 Şubat 2023: Düşler II (9.-15. Konferanslar)

Konuşmacı: Feramerz Ayadi Tartışmacı: Evrem Tilki

3 Mart 2023: Belirtilerin Anlamı (17. Konferans)

Konuşmacı: Serpil Doğan Tartışmacı: Bengi Düşgör

10 Mart 2023: Travmalara Saplanma, Bilinçdışı (18. Konferans)

Konuşmacı: Hüner Aydın Tartışmacı: Hande Kılınç Kunt

17 Mart 2023: Direnç ve Bastırma (19. Konferans)

Konuşmacı: Nergis Güleç Tartışmacı: Vehbi Keser

24 Mart 2023: Libidonun Gelişimi ve Cinsel Evreler (20.-21. Konferans)

Konuşmacı: Ayşenur Bay Aytekin Tartışmacı: Zehra Karaburçak Ünsal

31 Mart 2023: Belirtilerin Oluşumu (23. Konferans)

Konuşmacı: Gülenbaht Şentürk Tartışmacı: Evrim Erten

7 Nisan 2023: Yaygın Nevrotik Durum (24. Konferans)

Konuşmacı: A. Esra İlem Tartışmacı: Göver Kazancıoğlu

14 Nisan 2023: Kaygı (25. Konferans)

Konuşmacı: Pınar Kanlıkılıçer Tartışmacı: Ali Algın Köşkdere

28 Nisan 2023: Libido Kuramı ve Narsisizm (26. Konferans)

Konuşmacı: Evrem Tilki Tartışmacı: Özlem Tuncay

5 Mayıs 2023: Aktarım (27. Konferans)

Konuşmacı: Ebru Sorgun Tartışmacı: Göver Kazancıoğlu

12 Mayıs 2023: Psikanalitik Tedavi (28. Konferans)

Konuşmacı: Behice Boran Tartışmacı: Harika Yücel Engindeniz

26 Mayıs 2023: Ruhsal Kişiliğin Açınsaması (Bilinç ve Bilinçdışı; İd, Ego ve Süperego) (Yeni Giriş Konferansları, 31. Konferans)

Konuşmacı: Berrin Göksu Tartışmacı: Behice Boran

2 Haziran 2023: Kaygı ve Dürtüsel Yaşam (Cinsel Dürtüler ve Ego Dürtüleri; Yaşam ve Ölüm Dürtüleri) (Yeni Giriş Konferansları, 32. Konferans)

Konuşmacı: Leyla Nazlı Pirinçci Tartışmacı: Ali Algın Köşkdere

9 Haziran 2023: Kadınsı (Yeni Giriş Konferansları, 33. Konferans)

Konuşmacı: Pınar Padar Tartışmacı: Gökçen Yıldız

Seminerler, Şubat-Haziran aylarında, Cuma akşamları saat 20:45–22:45 arasında çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır.

Katılımcılar: Başta psikiyatri asistanları, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve sosyal hizmet uzmanlığı bölümleri öğrenci ve mezunları olmak üzere, psikanalizle ilgilenen herkesi bu seminer dizisine katılmaya davet ediyoruz.

Kayıt Bilgisi: Yer sayısı sınırlıdır; kayıt bilgisi için, [email protected] adresine yazınız. Başvurunuza, mesleki durumunuzu belirten ve kendinizi tanıtan kısa bir not eklemenizi beklemekteyiz. Kayıtta başvuru sırasına öncelik verilecektir.

Kayıt Ücreti: 2400 TLdir.