
Düşler Yeniden
PSİKANALİZ YAZILARI - 40
Düşler Yeniden
Önsöz
Bu yıl Psikanaliz Yazıları’nın yayın hayatına başlamasının yirminci yılı. 2000 yılı aynı zamanda Düşlerin Yorumu’nun yayımlanmasının yüzüncü yılı idi. Buradan hareketle Psikanaliz Yazıları’nın ilk sayının dosya konusu da “Yüzyıl Sonra Düş ve Düşlerin Yorumu” olarak belirlenmişti. Psikanaliz Yazıları yirmi yaşında ve yeni yaşının ilk sayısının dosya konusu yine düşler. Yirmi yılın ardından düşler konusuna yeniden bir ziyaret!
Düş görürken kendi gerçekliğimize daha yakınız. Bir rolü oynamaya olan ihtiyacımız daha az ve bu nedenle duygularımız, çatışmalarımız ve dürtülerimizi düşlerde ifade etmek için daha fazla bir özgürlük alanımız var. Freud düşü bilinçdışına giden kral yolu olarak adlandırırken, Horney “kendi hakikatimize giden kral yolu” olarak ifade etmişti. Jung ise düşün düş görenin iç gerçekliğini olduğu gibi sunduğunu ileri sürer ama şunu da ekler: “İç gerçekliği olduğu gibi, bizim olduğunu sandığımız gibi değil.”
Düşler öznel olarak deneyimlenir. Aynı zamanda da nesnel bir karaktere sahiptir; düşler zihnimizi içe doğru yönlendirmekten kaynaklanır.
Düş düşünceleri resim yapmaya benzer bir ifade biçimiyle kendini görünür kılar. Bir sanat eserine benzetirsek resimlerde bir şey ifade etme girişimidir. Birçok düş belirli çatışmalardan doğar ve belirli çözümleri tasarımlar.
Düşün tasarımında kullanılan materyal tümüyle olmasa da, çoğu görsel özellikteki durumlar ve duyusal imgelerden oluşur; keza uyanıklık düşüncesinde anlamı belirleyen dilin yapılarından yoksundur.
Anlam, düşün görünür içeriği tarafından belirlenmez, ancak düş görenin çağrışımlarını izleyen yorumlama sürecinden temellenir. Bir düşü yorumlamak ona bir anlam vermektir. Düşlerin yorumu böylece analitik süreçte anlamanın, zihnin içeriğine, ruhsallığın derinliklerine ulaşmanın bir yoludur.
Sözü bu noktada yazarlara bırakalım. 20 yıl sonra yeniden...
Raşit Tükel
İçindekiler
sunuş
TALAT PARMAN
önsöz
RAŞİT TÜKEL
düşlerde anlama giden yol
RAŞİT TÜKEL
kral yolu “gerçek”e ulaşır mı?
SEZAİ HALİFEOĞLU
bilinçdışı düşünce ve düş
BERNARD PENOT / Çev. Gizem Erkay SALA
yeniden bulunan çocukluk: rüyalar
AYÇA GÜRDAL KÜEY
düşlerin kökeni
VEHBİ KESER
ruhsallık düşte doğar
TALAT PARMAN
kişisel düşlerimin özellikleri (tipik düşlerim)
SIGMUND FREUD / Çev. Barışhan ERDOĞAN
freud’un düşleri / freud’un dört düşü (düşlerin yorumu kitabından)
SIGMUND FREUD / Çev. Emre KAPKIN Haz. Raşit TÜKEL
dosya ötesi
travmatiğin çökeltisi olarak ölüm dürtüsü- II
İLKER ÖZYILDIRIM
melankoli uğraşı
TALAT PARMAN
düzdünya’da zoomterapi - korona günlerinde psikoterapi
YOSSI TRIEST / Çev. Hande ERKENCİ – Deniz COŞAN